Hírmorzsák

2020.10.20 » Felnőttképző vállalkozás lettünk

2020.10.20 » Felnőttképző vállalkozás lettünk

Az élet egy örök körforgás, változások sokasága. Az oktatás, képzés, tanfolyam és a tréningek esetében az idei évben megszűnt a piaci alapon történő működés, helyét felváltotta egy szervezett rendszer. Hírmorzsánkban a szakképzési intézményrendszer és a felnőttképzés változásairól írunk, amely oktatóközpontunkat is érintette.

 

2020. szeptember 01-jétől új szakképzési intézményrendszer lép a korábbi szakmai képzések helyébe, az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) utódja a Szakmajegyzék lesz. Szintén ettől az időponttól egy másik jelentős változás is történt, miszerint felnőttképzési tevékenység kizárólag bejelentés vagy engedély alapján végezhető. Szabadpiaci képzések a jövőben nem folytathatók.

 

Felnőttképzési tevékenységek típusai:

  • Engedélyköteles a részszakmára felkészítő szakmai oktatás, a tanfolyami keretek között zajló szakmai képzés, illetve a támogatott forrásból megvalósított képzések.

  • Bejelentés köteles minden olyan tevékenység, ami „szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés”. A tréningek, szakmai oktatások is felnőttképzési tevékenységnek minősülnek.

Ezúton tudatjuk, hogy 2020 szeptemberétől hivatalosan regisztrált felnőttképző vállalkozás lettünk, bejelentési kötelezettségünknek eleget tettünk. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) szerinti nyilvántartási számunk: B / 2020 / 002204.

 

A felnőttképző intézmény az adott magánórákat és csoportos tanfolyamokat köteles bejelenteni, a résztvevőkről statisztikai adatszolgáltatást kell adni, figyelembe véve az adatkezelési biztonságot. A fentiek tekintetében oktatóközpontunk adminisztrációja is összetettebb lesz, a jelentkezéskor több adatot kell megadni és dokumentumot kell kitölteni.

 

Előre is köszönjük türelmeteket és megértéseteket, illetve segítségeteket az adminisztráció gördülékeny lebonyolításában!

 

 

Kép forrása: Lemil.Blog.hu weboldal