Gondolatpaletta

A nyelvek sokszínűsége

A nyelvek sokszínűsége

Ugorjunk vissza egy picit az időben egy ismert történetig. Vallási elbeszélés szerint Noé utódai a bibliai időben mind egy nyelvet beszéltek. Sineár földjére érvén egy várost és tornyot szerettek volna építeni, a torony csúcsa pedig az égig ért volna. Ám Istennek tetszése ellenére volt ez a cselekedet és elbizakodottság, így meghiúsította tervüket és megbüntette őket. Nyelvüket összezavarta, s ezáltal az emberek már nem értették meg egymást és szétszéledtek a Földön.

 

Azóta a világ nyelveinek egyre gyarapodó számát csupán becslések mutatják, amelyek teljesen eltérő számadatokat adnak: az Ethnologue katalógus szerint valamivel több, mint 6900 nyelv létezik. Egy nyelv elsősorban a társas - szóbeli és írott - kommunikáció eszköze, amely az adott nép, az adott emberek gondolatában is szerepet játszik. Amikor egy nyelvet megtanulunk, annak a népnek a kultúráját, szokásait, országukat is megismerhetjük.

A magyar nyelv eltér más nyelvektől, egyfajta különbözőség, szokatlanság jellemzi. Csupán néhány példát említünk a sok közül:

  • a magyar nyelv a szó elejére teszi a hangsúlyt;
  • vannak, akik az e hangokat érzik túl soknak, ezért „mekegő” nyelvként illetik;
  • némelyek az ikes igék ragozását találják nehéznek;
  • vagy a kétféle alanyi és tárgyas ragozást;
  • nincsenek nyelvtani nemek;
  • ragozó nyelv és a ragozása rendkívül változatos. Elöljárók helyett ragokat és névutókat használ;
  • birtokos névmás helyett birtokosos személyjelet használ;
  • igekötői a jelentés módosítását is eredményezhetik.

Bármely nyelv a különbözőségeitől csak színesebbé válik, talán furcsa, talán nehéz, vagy szokatlan, ám, ha mélyen megismerjük, meglelhetjük annak érdekességét, szépségét. S talán a bibliai összekuszálás még jót is tett, hiszen a színek, a csodák ott rejtőznek a nyelvekben, az emberekben.

 

Forgács Mónika, Budapest, 2018. október 22.

 

Forrás:

Wikipédia » Bábel tornya szócikk

Nemzetismeret.hu » A magyar nyelv története valamint a Mi különbözteti meg a magyar nyelvet a többi nyelvtõl? című cikkek

 

Kép készítője és forrása: Ismeretlen