Különlegességek, érdekességek

Amikor valaminek a mélyére ássuk magunkat, számos érdekességet fedezünk fel. Megannyi kincs kerülhet elő egy szekrény zugából, porosodó fiókokból, amelyek régi történetekről "mesélnek" és beindítják képzeletünket. Ám a régi dolgok mellett újdonságokkal is találkozhatunk, amelyek a mai világ színeiben pompáznak és általuk új értelmet, különlegességeket fedezhetünk föl. Milyen jól megfér egymás mellett a régi és az új. Szeretnénk megmutatni az eszperantó színeit, válogatva a régmúltból és a jelenből egyaránt.


Jelképek

Az eszperantó legismertebb jelképe – amelyet már Zamenhof is használt – a zöld csillag. Számos kiadványon, jelvényen, logón feltűnik, különböző formákban. A csillag zöld színe a reményt szimbolizálja, az öt ága pedig a világ öt lakott kontinensét.
A zöld csillag az eszperantó zászlóban is föltűnik. Az eszperantó zászló a felsőszögben díszített zászlók közé tartozik. A zászló alapszíne zöld, a szabályos ötágú zöld csillag pedig a bal fölső sarokban található fehér négyzetben látható. 

Manapság gyakran használják a jubileumi jelképet is, amely két zöld egymás felé forduló E betű (latin és cirill), együtt a világot szimbolizálva, megtöltve az egyenlőség és a semlegesség értékeivel.

  

Az eszperantó kedvelői a világban bármely lakott kontinensen fellelhetők, így amilyen sokszínű a világ, olyan sokszínűek maguk az eszperantisták is. Joggal kérdezhetjük, hogyan ismerik föl egymást? Minden évben számos eszperantó rendezvény történik szerte a világban, amelyek jelképét pólók, jelvények, matricák őrzik. Az eszperantisták büszkén viselnek zöld szinű öltözéket vagy bármely terméket, amivel a világ tudtára adhatják: "Esperanto parolata".

 

     

 

ooo
 
Egy ima száznyelvűsége
Egy kedves ismerőssel történt beszélgetés során, egy nagyon érdekes könyv akadt a kezünkbe: „Miatyánk 121 európai nyelven” címmel. A könyv alapgondolata, hogy a Miatyánk ima segítségével bemutassa az európai nyelveket. Ám a könyvet olvasgatva az is kiderül, hogy túlmutat az európai nyelveken, mivel sémi, kaukázusi, altaji nyelvek, nyelvcsaládok is föllelhetők benne. A gondolat megvalósulását támogatta, hogy ezt az imát nem csupán a világ valamennyi élő és néhány mesterséges nyelvére lefordították, hanem számos kihalt nyelv egyetlen nyelvemlékeként maradt fenn. A könyv az imák mellett érdekességeket is mesél egy-egy adott nyelv sajátosságairól. Íme, a Miatyánk eszperantó nyelven:
„Patro nia, kiu estas en la ĉielo.
Via nomo estu sanktigita.
Venu via regno,
plenumiĝu Via volo,
kiel en la ĉielo, tiel ankaŭ sur la tero.
 
Nian panon ĉiutagan donu al ni hodiaŭ.
Kaj pardonu al ni niajn ŝuldojn,
kiel ankaŭ ni pardonas al niaj ŝuldantoj.
Kaj ne konduku ni en tenton,
sed liberigu nin de la malbono.”
 
Forrás: Miatyánk 121 európai nyelven, Németh Zsigmond összeállítása, 1990

 

ooo

 

Vendégórák születése
Ezen kezdeményezésünket Eszényi József - a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnökségének tagja, eszperantó tanár - látogatása és egy lelkes, újdonságokra nyitott tanuló csoport indította útjára. József 2019. január 12-én érkezett hozzánk látogatóba, egy napsütéses téli napon csöppent a csoportfoglalkozás kellős közepébe. Rögtön bekapcsolódott a feladat megoldásába, majd egy hasznos, érdekes és kellemes hangulatú beszélgetés kerekedett. Tanulóink remek tippeket kaptak a felkészüléssel, vizsgázással kapcsolatban. József közvetlen, vidám személyisége inspirálóan hatott a csoportra. A látogatást követően tovább motoszkált bennünk a gondolat, a tanfolyami órák színesítésére, aktív eszperantisták meghívására, akik feldobhatják a tanórákat, ízelítőt adhatnak az eszperantó világából. Így született meg a Vendégórák gondolata, majd a gondolatot tettek követték.

2019. február 09-én megvalósulhatott az első Vendégóra, Dr Wacha Balázs (Esperante Blazio Vaha) - a nyelvtudományok kandidátusa, neves és elismert eszperantista - meghívottunkkal. Balázs a Facebook közösségi oldalán így írt erről a napról: „Mi vizitis kursan lecionon de Mónika Forgács en la lingvolernejo EsperAmo. Kune kun la gekursanoj mi lernadis, kia estas la preceduro de parola ekzameno, kiuj estas la fazoj tia ekzameno, kiel oni povas lerte profiti ĉion, kion oni jam scias, pri preskaŭ iu ajn temo, kiel oni povas lerte reagi eĉ je neatenditaj demandoj. Poste estis mi, kiu prezentis iom el la historio de denaskismo, krome mi iom parolis pri miaj spertoj kaj preferoj ĉe instruado de Esperanto. Mi ĝuis la agrablan etoson de la lerno-komunumo, Mónika kaj ŝiaj gelernantoj laboras en amikeca atmosfero, tamen kun reciproka respekto. oni sentas, ke la celoj de la kursogvidantino kaj de la gekursanoj estas absolute samaj... kaj tio ebligas al ili harmoniajn kaj sukcespromesan kunlaboradon."
Ezzel megszületett az első szakmai vélemény is rólunk, amelyre nagyon büszkék vagyunk és emigyen válaszoltunk: „Örülök, hogy Balázs elfogadta meghívásomat. Balázs magával ragadó személyisége révén ma mindannyian feltöltődtünk, érdekes történetei közelebb hozták az eszperantó világát, feladataival újra gyermekké válhattunk, játékosan, fesztelenül tanulhattunk. Örömmel töltött el a kölcsönös együttműködés, mindaz az összhang, ami ma megvalósulhatott.”

 

 

Tanulóink kérték, hogy folytassuk a Vendégórákat, legyen lehetősége a többi csoportnak is megtapasztalnia mindazt az élményt, amit egy „élő” eszperantistával való találkozás nyújthat, ahol az eddig tanult nyelv megelevenedik, amely túlmutat a vizsgára történő felkészülésen. Szívesen folytatjuk a Vendégórák szervezését és reméljük, ezzel hagyományt teremthetünk.

 

ooo

 

2019. április 28-án újabb vendég látogatott el hozzánk, Eszes Mária személyében, aki az Magyarországi Eszperantó Szövetség jelenlegi elnöke. Marika hatalmas lelkesedéssel és kíváncsisággal érkezett, hiszen korábban még nem járt nálunk. Tanulóinkkal rögtön megtatálta a közös hangot. Ezen a napon elsősorban művészi oldalát ismerhettük meg: Marika fest, verseket ír és énekel a Komlói Főnix Kamarakórusban.

A Vendégóra alkalmával megismerhettük és közösen lefordítottuk Marika egyik versét, elénekeltük a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdal eszperantó nyelvű változatát, mondókákat mondtunk és játékosan beszélgettünk. Majd ízelítőt láthattunk Marika festményeiből, képeiből, illetve meghívást kaptunk egy közelgő kiállításra is, amely az Eszperantó és a művészet kapcsolata címmel mutat be különlegességeket eszperantó művészek alkotásaiból.

 

 

Ez a Vendégóránk is remekül sikerült. Marika magával ragadó, bájos és mosolygós természete mindenkit elvarázsolt. Az idő észrevétlenül röpült, mi pedig gyermeki lelkesedéssel utazhattunk egy művész világában, tollak, dalok és ecsetek szárnyán.

 

 

ooo

 

Folytatása következik…