Vizsgaközpont, mintafeladatok

Nyelvvizsgaközpont
Eszperantó nyelvből a nagy múltú ELTE Origó Nyelvi Centrum vizsgaközpontjaiban tehetsz nyelvvizsgát. A vizsgafeladatok és a pontszámítási rendszer az elmúlt évek során jelentősen átalakult, kommunikatív mércék, felfogás jellemzi.

Mindig tervezz!
Akár alap-, közép- vagy felsőfokú vizsgára készülsz, mindig készíts tervet a felkészülés menete és a vizsgaidőpont kiválasztása kapcsán! A nyelvvizsgaközpontban néhány hónap kivételével egész évben elérhetők vizsgák a különböző eszperantó nyelvi szinteken, ám a vizsgaalkalmak gyakorisága szintenként változó. Továbbá időbe telik, amíg a nyelvvizsgát követően értesülsz az adott vizsga eredményéről és sikeres vizsga esetén kézhez kapod a nyelvvizsga-bizonyítványt. Oktatóközpontunkban lehetőséged van személyre- és lehetőségeidre szabottan megtervezni a haladást!

 

Mit csomagoljunk a sikerhez vezető útra?
Mi pakoljuk a csomagodba:
 
Te pakolod a csomagba:


Mintafeladatok
A nyelvvizsgára történő felkészülés során alaposan begyakoroljuk azokat az írásbeli és szóbeli vizsgafeladatokat, amelyekkel a vizsgán találkozhatsz. Megismerheted a különböző feladattípusokat és megszerezheted azt a vizsgarutint, amellyel bátran vághatsz bele a már ismert feladatelemek megoldásába.

A beszédértés (másnéven labor vagy hallás utáni szövegértés) feladatok gyakorlása előtt feltétlenül olvasd el Tippek és tanácsok hallás utáni értés gyakorlásához című cikkünket, ami segítséget nyújt, hogyan állíts föl hatékony "edzéstervet" az elsajátításra.

 

Néhány hasznos téma az ELTE Origó Nyelvi Centrum (ONYC) oldaláról

 

Az ONYC indított egy Youtube-os videócsatornát, ahol remek felkészülési tippeket ad az írásbeli és szóbeli nyelvvizsgákhoz egyaránt, továbbá az online vizsgát választóknak a vizsga előtti és alatti teendőkről nyújt képi bemutatót. Az Origó Online nyelvvizsga szintén egy remek anyag, amely részletesen és érthetően írja le az online vizsga követelményeit. A nyelvvizsgatippek oldalon pedig minden nyelvi szinten praktikus tanácsokat ad az adott feladatokhoz.
Érdemes már az első találkozáskor jelezni az oktatódnak, melyik tipusú vizsgát szeretnéd letenni, mert a papíralapú és az online vizsga is eltérő felkészülést / felkészítést igényel. Eszperantó nyelvből általánosan hagyományos, papíralapú vizsga érhető el, ám 2021. márciusában egyes vizsgázók  - a koronavírus miatti korlátozások következtében - a szóbeli vizsgarészt online is teljesíthették.

 

Amit tudni kell az ONYC által alkalmazott vizsgaszintekről, szóbeli és írásbeli vizsgákról és a hozzájuk kapcsolódó témalistáról:

Alapfok B1

Ez a vizsga a Közös Európai Referenciakeret (KER) B1 referenciaszintjéhez illesztett: azt méri, hogy vizsgázóként képes vagy-e boldogulni a hétköznapi élet alapvető helyzeteiben, tudsz-e a B1 szintnek megfelelő nyelvhasználattal kommunikálni, társadalmi-, kulturális- és munkakapcsolatokat teremteni idegen nyelvi közegben. Az eredményes B1 szintű vizsga megalapozza a továbblépést a B2 szintű (középfokú) vizsga irányába. További részleteket itt találsz.

 

Középfok B2

Ez a vizsga a Közös Európai Referenciakeret (KER) B2 Referenciaszintjéhez illeszkedik: azt méri, hogy vizsgázóként képes vagy-e gondolataidat, érzéseidet, véleményedet világosan, kellő részletességgel és folyamatossággal kifejezni, tudsz-e társadalmi, kulturális és munkakapcsolatokat teremteni és fenntartani idegen nyelvi közegben. Az eredményes középfokú vizsga teremti meg az alapot a felsőfokú (C1) vizsga irányába való továbblépésre. További részleteket itt találsz.

 

Felsőfok C1

Ez a vizsga a Közös Európai Referenciakeret (KER) specifikációján alapul, és azt méri, hogy a vizsgázó képes vagy-e a nyelvet rugalmasan és hatékonyan használni társalgási, tanulmányi és szakmai célokra. Vizsgázóként árnyalt szókinccsel, gazdag nyelvi eszköztárral kell rendelkezned, és otthonosan kell mozognod különböző nyelvi regiszterekben. További részleteket itt találsz.

 

FONTOS tudnod, hogy magát az eszperantó nyelvet vagy a hozzá kapcsolódó nyelvvizsgát néhányan hajlamosak bagatelizálni, ami helytelen. A vizsgaközpontban ugyanolyan mérce vonatkozik minden nyelvre, ami alól az eszperantó sem kivétel. A vizsgáztatás sokat változott előnyére a Rigóban, ma már a népszerű nyelvekből is újra közkedveltté vált, azonban tudni kell, hogy egyik vizsgát „sem adják ingyen”. A vizsgáztatók jóindulata ellenére az eszperantóból is teljesíteni kell, ám a vizsga egy kellően körültekintő, sziklaszilárd alapokon nyugvó felkészítéssel, felkészüléssel teljesíthető.