Gondolatpaletta

Pedagógia napon jártunk

Pedagógia napon jártunk

Örömmel vettünk részt az EPME (Eszperantista Pedagógusok Magyarországi Egyesülete) közgyűlésén és az azt követő Pedagógia napon, amely egy kiváló szakmai rendezvény eszperantó pedagógusok számára.

 

Az EPME társasági beszámolóit és közgyűlését követően, színes, színvonalas szakmai előadásokat láthattunk, hallgathattunk. Lehetőségünk nyílt bemutatni oktatóközpontunkat, immáron szakmai körökben is hírt adni magunkról: indulásunkról, oktatási módszerünkről és terveinkről.

 

A rendezvény meglepetés vendége egy francia család volt. Kedves, fiatal pár, mosolygós kisgyermekükkel, akik környezettudatos életmódot követnek és biciklivel járják a világot. Utazásaik során tanítják és terjesztik az eszperantó nyelvet, amelyet kommunikációs eszközként is használnak.


A nap családiasan, jó hangulatban telt, hasznos szakmai információkkal vértezhettük föl magunkat.

 

Az Eszperantista Pedagógusok Magyarországi Egyesülete (EPME) 2007-ben alakult, hogy összefogja a magyar pedagógusokat, részükre szakmai összekapcsolódást biztosítson. A tagok létszáma kb. 50 fő körüli, az évek során kisebb létszámváltozásokkal. Szervesen kapcsolódnak a nemzetközi Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj (ILEI) szervezethez, amely szintén az eszperantó tanárokat, oktatókat csoportosítja.

 

Az ILEI két kiadvánnyal is gazdagítja az eszperantó életet. Az egyik az Internacia Pedagogia Revuo (IPR), amely egy nemzetközi pedagógiai folyóirat. Szakmai cikkekkel, oktatási újdonságokkal, szervezeti információkkal látja el a tagokat. Ezen felül a Juna Amiko magazint is megjelentetik, amely gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, változatos témákban kínál színes olvasnivalókat a világ minden tájáról. Az érdeklődők mindkét kiadványról olvashatnak további részleteket.

 

Forgács Mónika, Budapest, 2018. október 07.

 

Kép készítője és forrása: az egyik EPME tagtársunk