Gondolatpaletta

Tanuljunk, tanítsunk egészségesen 1. rész

Tanuljunk, tanítsunk egészségesen 1. rész

Megérkeztek az őszi napok és hamarosan beköszönt a tél. Ezzel együtt megjelennek a megfázásos és vírusos tünetek is, sokszor gyengébbnek, erőtlenebbnek érezzük magunkat. De hogyan is kapcsolódik ez az eszperantó oktatáshoz és tanuláshoz?

 

Ebben az időszakban bármelyikünket elérhetnek a betegség tünetei, legyünk akár tanárok vagy tanulók. Csoportos és egyéni órákon is felütötte fejét az influenza. Egyikünknek sem kellemes, hiszen, ha tanítunk, akkor felmerül a kérdés, meg tudjuk-e oldani a helyettesítést, ha tanulók vagyunk, a helyzet hasonló, ki menjen helyettünk az órákra? Sokszor inkább betegen veszünk részt a tanórákon, ám ebben az esetben lehet, hogy másokat is megfertőzünk. Pedig a legfontosabb a saját egészségünk, elsősorban erre kell gondolni.

A mai széles termékkínálat lehetőséget ad természetes vagy mesterséges gyógymódokra vagy megelőzésre. Íme, néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül:

  • a folyadékpótlás ebben az időszakban is fontos: a víz lenne a legmegfelelőbb, de a tea, friss gyümölcs- és zöldséglevelek, levesek fogyasztása is rendkívül hasznos. Fontos, hogy cukormentes folyadékokból igyunk többet.

  • hasonlóan fontos az egészséges étkezés, amely a bevitt tápanyagok összhangját jelenti. A szervezet számára szükséges a vitaminok, az ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok és a zsírok megfelelő arányának megtartása.

  • aludjunk és pihenjünk rendszeresen, megfelelő mennyiséget. Akár napi 10 perc relaxáció is segíthet, a megpihenésben.

  • mozogjunk kellő mennyiségben, de sohasem megterhelően. Lehet ez a megszokott tornánk, biciklizhetünk vagy sétálhatunk.

  • öltözzünk az évszaknak megfelelően. Akár egy őszi, téli pulcsiban is lehetünk divatosak, színesek. Érdemes betartani azt a népi gondolatot, hogy a lábunkat tartsuk melegen, a fejünk maradjon hideg. Bár ez utóbbit a kinti hidegben szintén védeni kell.

  • vigyünk a szervezetünkbe elegendő vitamint. Akár természetes úton, akár, ha szükséges vitamin tabletták formájában. Előfordulhat, hogy valamiből kevés van, aminek pótlását meg kell támogatni.

  • mossunk többször kezet. A járműveken, közös helységekben, a kapaszkodókat, kilincseket megfogva szintén könnyen összeszedhetünk bacilusokat, így érdemes ellenük ezzel az egyszerű módszerrel is védekezni.

  • szintén népi praktika, hogy egy vírusos időszakban egy szobába, helységbe vagy ágyunk melletti éjjeliszekrényre tegyünk egy tálba kockára vágott vöröshagymát, ami magába szívja a vírusokat. Természetesen ezt a hagymát NE fogyasszuk el! Hasonlóan támogató lehet egy-egy célirányosan megválasztott illóolaj. A teafa fertőtlenítő, a citromfű és a levendula nyugtató hatású, az eukaliptusz segít a légúti megbetegedéseknél, s egyben nyugtatja az izmokat, ízületeket is.

Ha odafigyelünk magunkra tanárként és tanulóként egyaránt, egy számunkra fontos felkészítési vagy felkészülési időszakot egészségesen is átélhetünk, ezzel is megtámogatva az oktatást vagy a tanulásunkat. Mit gondoltok, tartsunk a téli hónapokban hagymát az oktatóközpontban vagy inkább próbáljuk ki az illóolajokat? :)

Forgács Mónika, Budapest, 2019. szeptember 26.

Forrás:
IQ Factory weboldal » Hogyan kerüld el az influenzás a vizsgaidőszakban? című cikk.
PécsMa weboldal » Őszi trend: hidegben is melegen című cikk.

 

Kép készítője és forrása: Ismeretlen