Hírmorzsák

2021.01.25 » Tervezz előre!

2021.01.25 » Tervezz előre!

Számtalanszor hallhattuk már, hogy a tavalyi év mennyi mindent megváltoztatott. A nyelvoktatást, nyelvvizsgáztatást is érintette a járványhelyzet. A változások tekintetében elengedhetetlenné vált a tervezés, amelyben eddig is szívesen segítettünk, ám most sokkal inkább szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy manapság érdemesebb előre gondolkodnunk. Szóval tervezésre fel!

 

Minden évben szeptember tájékán közzéteszi az ELTE Origó Nyelvi Centrum (ONYC) a következő évi vizsgaalkalmakat. Ez 2020-ban is megtörtént, mégis rendre előfordul, hogy ez az információ sajnos nem jut(ott) el az érintettekhez.

 

Gabányi Zoltán eszperantista társunk a FaceBook-on megosztott rövid bejegyzésében összefoglalja, hogy a 2020-as évben nem csupán a koronavírus okozta járványhelyzet miatt csökkent a nyelvvizsgázók száma, hanem mindehhez együttesen hozzájárult a hazai felsőoktatásba felvételizők csökkenő létszáma, a felvételihez továbbra sem kötelező nyelvvizsga ténye, illetve a 2020 áprilisában történt diplomamentés. Tekintsünk el az intézkedések mélyreható elemzésétől, mivel számunkra sokkal fontosabb, hogy mire figyeljünk, figyelmeztessünk benneteket az adott helyzetben.

 

A legfontosabb, hogy az eszperantóból elérhető nyelvvizsgák száma a változások következményeként szintén lecsökkent. 2019-ben 7 alkalom volt, 2020-ban a járványhelyzet miatt 5, 2021-ben már csupán 3 alkalom (március, június és november). Jóslásokba nem bocsátkozhatunk, ám valószínűsíthető, hogy 2022-ben vagy marad a 3, vagy esetleg 2 alkalommal tudtok csak vizsgázni eszperantóból (ezt majd szeptember táján látjuk biztosabban).

 

Lényegesnek tartjuk továbbá, hogy az eddigi „az eszperantó nyelvvizsga gyorsan elérhető” szemléletet változtassuk meg és gondolkodjunk az „alaposan felkészülök, hogy sikeres eszperantó nyelvvizsgát tehessek” szlogenben. A vizsgák közötti idő eltolódott, kb. félévente számolhatunk vizsgalehetőséggel, ezért biztosra kell mennünk. A célt, amit kitűzünk magunknak, a lehető legbiztosabban és a lehető legsikeresebben kell megvalósítanunk. Álljon sziklaszilárd alapokon a tudásunk!

 

Ahogy látjátok, a jövő változhat, ám mi bizakodók és reménykedők vagyunk. Továbbra is számíthattok ránk a felkészítés / felkészülés során! Tervezzünk előre, együtt és segítünk elvinni a célodig!

 

 

Kép forrása: Papírműhely weboldal