Hírmorzsák

2021.08.31 » Felvételi pluszpontok

2021.08.31 » Felvételi pluszpontok

A felvételire készülődve sokan számolnak, osztanak, szoroznak, mennyi pontszámra lesz szükségük a kívánt szak eléréséhez. A többletpontok rendszere elsőre talán bonyolultnak tűnik, ám megismerve mégsem olyan ördöngősség.

 

A felvi.hu oldalán található egy remek pontszámítási kalkulátor, amely komoly segítséget jelent a bizonytalankodók számára. Rögzíthetők az alapadatok, majd ezeken túl a többletpontok is. A szabályozás szerint jelenleg 100 pluszpont érvényesíthető a felvételinél, amelynek egy része nyelvtudásért is kapható. Talán kevesen tudják, hogy a népszerű nyelvekből tett vizsga mellett az eszperantó nyelvvizsga is emelheti a pontértéket: középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, míg felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 pontot kaphatnak a felvételizők.

 

Miért érdemes eszperantót tanulni? Nézzük most a fiatalok szemszögéből:

  • az eszperantó rövidebb idő alatt elsajátítható, mint más idegennyelvek. Időt nyerhetünk vele. Rendszeres tanulással kb. fél év alatt elérhető a középfokú, kb. 1 év alatt a felsőfokú nyelvvizsga.

  • segítő és megerősítő szerepe van. Első nyelvként tanulva ráépíthető egy másik idegennyelv megtanulása, amelynek elsajátítása az eszperantó segítségével könnyedebbé válik. Ám fordítva is működik a támogatás, mert egy korábban tanult idegennyelv-tudást megerősít, stabilabbá tesz az eszperantó.

  • kinyílik a világ. Eszperantóul beszélőket szerte a világban találunk. Fiatalok számára több nemzetközi eszperantó szervezet készül programokkal. Manapság online és személyes formában is elérhetők eszperantó nyelvű rendezvények, tematikus előadások. A kommunikációval pedig barátokra lelhetünk.

A nyelvtudáson túl többletpontok kaphatók sport vagy művészeti versenyen elért teljesítményért, szakképzésben szerzett oklevélért, valamit egy idei újdonság szerint honvédségi szolgálatért is.

 

Oktatóközpontunkban szeretettel várjuk a felvételire készülőket is!

 

Kép forrása: Pixabay, Peggy Marco