Gondolatpaletta

Eszperantó emlékek 1. rész

Eszperantó emlékek 1. rész

A nyelv több mint 130 éves fennállása óta sokan, sokféleképpen állítottak emléket az eszperantó nyelv alkotójáról L.L. Zamenhofról, magáról a nyelvről vagy a nyelv neves művelőiről. Utazzunk egy kicsit az országban és nézzük meg, hol találkozhatunk eszperantó emlékekkel, emlékhelyekkel.

 

Kezdjük az utazásunkat egy eszperantó szóval: esperantalioj. Az eszperantáliák olyan alkotások, amelyek közterületen, közintézményben, valamilyen eszperantó szervezetnek, eseménynek vagy egy neves eszperantistának állítanak maradandó emléket. Lehetnek szobrok, domborművek, táblák, emlékkövek, díszítmények, tájékoztató szöveggel ellátva. Az eszperantó vonatkozású földrajzi nevek – hegyek, források, sziklák, városrészek vagy utcák – önmagukban nem tartoznak ide, azonban az itt elhelyezett emlék- vagy tájékoztató táblák már igen. Írásunkban csupán néhány emléket, emlékhelyet emelünk ki, a teljesség igénye nélkül.

 

Hol keressünk ilyen emlékeket, emlékhelyeket? A Wikipédián található a Magyar vonatkozású eszperantáliák listája, ahol a városokat ABC sorrendbe állíthatjuk így, könnyebben megtalálható a keresett hely, helyiség. A lista tartalmas, helyenként képek segítik a tájékozódást. Sajnos a fellelhető emlékek között akadnak gondozottak és elhanyagoltak. Ennek miértje, szintén egy hosszabb cikk témája lehetne, így javasoljuk, most csupán nézelődjünk, barangoljunk Magyarországon.

 

Oktatóközpontunk Budapesten található. Folytassuk itt az utazásunkat:

Eszperantó-kút: Az 1966-ban Budapesten rendezett Eszperantó Világkongresszus tiszteletére a Rácz fürdő közelében létesítették a budapesti Eszperantó Parkot, ahol egy csodás díszkút is helyett kapott.

Zamenhof mellszobor: Ha már az Eszperantó Parkban járunk, a Rácz fürdő előtt, az Erzsébet híd budai hídfőjénél láthatjuk a nyelv „kezdeményezőjének” mellszobrát, amelyhez lopásos bűntettek is fűződnek.

Sírhelyek: A Kerepesi úti és Farkasréti temetőkben neves magyar eszperantisták sírhelyei – többek között Babits Mihály, Baghy Gyula, Bárczi Géza, Karinthy Frigyes, Stromfeld Aurél – látogathatóak a temetőkertekben.

 

Látogassunk el vidékre is, ahol szintén számtalan érdekességre bukkanhatunk:

Utcák, terek: Létezik Zamenhof utca Debrecenben, Kiskunfélegyházán, Miskolcon és Eszperantó utca Baján, Dunaújvárosban, Miskolcon – Görömbölyön, Gyöngyösön, Hódmezővásárhelyen, Nagykőrösön, Pécsett, Szegeden. Eszperantó teret Gyulán, Komlón és Székesfehérváron, Pécelen pedig Eszperantó közt találunk.

Eszperantó Emlékfal: A pécsi Eszperantó Parkban található emlékfal egy igazi eszperantó kuriózum, mivel ehhez hasonló még sehol máshol sem készült a világban. A parkot az 1966-ban Pécsett rendezett 22. Nemzetközi Eszperantó Ifjúsági Kongresszus tiszteletére létesítették. A park az eszperantó nyelvhez fűződő kultúra és hagyományok őrzője, ám a parkban emellett gyermekjátszótér is működik. A Zamenhof-fejes szikla mellett, 13 gránitból készült kétnyelvű emléktábla is helyett kapott, amely Zamenhof mellett 11 magyar eszperantó kiválóság emlékét is őrzi.

Eszperantó-híd: Szenteshez személyes családi élményeink is fűződnek, így különösen kedves számunkra, hogy a szentesi Kurca főcsatornán létezik egy gyalogoshíd, amely szintén része az eszperantó emlékeknek. A régi fahíd az idő áldozata lett, ám 2019-ben a helyi katonai alakulat segítségével új helyen, új külsővel – bár a régi motívumok egyes elemeit megtartva – látja el szolgálatát.

 

1. Kép: a régi Eszperantó-híd mellett épülő új híd 2. Kép: az elkészült új Eszperantó-híd

 

 

A természet kedvelői is nekivághatnak erdőknek, mezőknek, hegyeknek, völgyeknek, ahol megannyi szikla, szurdok, forrás, patak vár felfedezésre a festői tájakat átszelő tanösvényeken, kiránduló utakon.

Eszperantó-források: A Zalai-dombságban található Nagybakónak, amelynek közelében egy érdekes természeti képződményre bukkanhatunk, ez a Kőszikla-szurdok. Továbbá itt lelünk rá az Eszperantó-forrásokra (eredetileg Árpád források), amely az 1930-as években kedvelt cserkész táborhely volt. 1970-ben a források környezetét rendbe tették és átkeresztelték: a jobb oldalit Baghy Gyuláról, a bal oldalit Kalocsay Kálmánról, két méltán neves eszperantistáról nevezték el. A források vízmosása közötti gerinc tövében a hajdani cserkészeknek állítottak emlékkövet.

 

Amikor végignézünk az eszperantó emlékek során, bőven találhatunk kedvünknek tetsző felfedeznivalót. Szívből ajánljuk, hogy keressétek föl ezeket a helyeket és segítsük, támogassuk megőrzésüket a jövő eszperantó nyelvet kedvelői számára.

 

Forgács Mónika, Budapest, 2021. március 18.

 

Forrás:

Wikipédia » Eszperantáliák című szócikk

Wikipédia » Magyar vonatkozású eszperantáliák listája című szócikk

Vortaro.hu weboldal » Rátkai Árpád: Esperantáliák Magyarországon, 2006

További források a szövegben kiemeléssel láthatóak.

 

Képek:

Fő kép: Mindentudás Boltja.hu weboldal

Hír45.hu » Kárpáti Lajos: Elkezdődött az új híd összerakása, 2018

Szentesi Gyors - hangos hírújság: Áll az új Eszperantó híd, 2019