Hírmorzsák

2020.04.25 » Online vagy hagyományos vizsga?

2020.04.25 » Online vagy hagyományos vizsga?

A járványhelyzet a vizsgáztatásban is bizonytalanságot eredményezett. Próbáljuk az esélyeket latolgatni, gondolkodni, hogyan indulhat újra az élet ezen a területen.

 

Az Origó Nyelvi Centrum honlapján hírt ídott arról, hogy az online vizsgákra beadott akkreditációjuk sikerrel járt, így az elmaradt vizsgák helyett elsőként ebben a formában lehet majd a pótlást megkezdeni. Jelenleg csupán bizonyos nyelvekre korlátozottan, ami számunkra azt jelenti, hogy az eszperantó nyelv nincs közöttük. Érdemes tájékozódni, milyen technikai követelményei vannak az online vizsgának, amelyről itt olvashattok, továbbá rengeteg beérkező kérdésre is választ adnak ezen az oldalon.

 

Csiszár Pálma az ONYC szakmai képviselője az eszperantó kapcsán elmondta, hogy "az online vizsgához online szótárra van szükség. A rendszer pedig csak egyféle szótárat tud kezelni. Erre az Akadémiai Kiadó online szótárát választották. Nekünk csak tematikus szótárunk van az AK-nál, de az nem online és nem is elég a vizsgához. Júniusban akkor lehet eszperantó vizsga, ha megszűnnek a korlátozások és újra lehet papíralapon vizsgázni. Reménykedjünk."

FRISSÍTÉS! Azóta megjelent az ONYC oldalán a júniusi vizsgáról szóló információ.

Újabb FRISSÍTÉS! Hírt adnak arról, hogy júniustól újra hagyományos vizsgát tartanak. A májusi online vizsgázóknak átjelentkezést biztosítanak, azonban nincs szó arról, mi a teendőjük az áprilisi, májusi várakozóknak.

Legújabb FRISSÍTÉS! Sok kaland és kalamajka történt a júniusi vizsgajelentkezés kapcsán, amely következtében többen átjelentkezést választanak másik vizsgaalkalomra. Aki él ezzel a lehetőséggel, az ONYC oldalán részletesen is olvashat a feltételekről.

 

Mindehhez kapcsolódva a tanári listán megjelent egy felhívás internetes szótár elkészítésére, kb. 4-5000 szavas szókészlettel, amely használható lehetne egy esetleges online vizsga esetén.

 

Javasoljuk, hogy a vizsgára felkészülés során maradjunk nyugodtak, kerüljük a kapkodást! Lehetőségek vannak, tervezni a járványhelyzet figyelembe véve tudunk, bármi bárhogyan is alakul, ahhoz továbbra is alkalmazkodunk. További kitartó felkészülést kívánunk!

 

 

Kép készítője: Forgács Mónika