Hírmorzsák

2022.06.02 » Hibrid oktatás

2022.06.02 » Hibrid oktatás

Márciusban lelkesen készülődtünk, sürögtünk-forogtunk az oktatóteremben, hogy egy kalandos dologba vágjunk: ez pedig a hibrid oktatás. Nézzük meg részletesebben, mit takar az oktatás terén a hibrid szó.

 

A koronavírus járvány az élet több területén hozott változásokat. Az oktatásban a személyes jelenlétet felváltotta az online jelenléti forma. Az ide vezető útról egy hosszabb írásunkban olvashattok. A járvány viszonylagos lecsengésével azonban az igény megmaradt, sőt inkább kibővült, mert vannak, akik már várták, hogy újra személyesen járhassanak a tanórákra, azonban olyanok is vannak, akik inkább maradtak az online formánál.

 

A két igényhez az iskoláknak alkalmazkodniuk kellett. Mi is megtettük és bevalljuk, számunka pozitív élményeket hozott a változás. Modern eszközökkel szereltük föl oktatótermünket, hogy biztosítani tudjuk ezt a tanulási formát. Így a jövőben lehetőség nyílik személyes és online részvételre egyidőben, ugyanazon a tanfolyamon. Az online oktatással szerencsére változott a Budapesthez kötöttség is, hiszen az éterben már vidéken élőkhöz is eljutottunk. Ezáltal kiszélesedett tanulóink köre, ami a hibrid oktatással továbbra is fenntartható.

 

Márciusban próbáltuk ki először ezt az oktatási formát, és tapasztalataink azt mutatják, hasznos lehetőség. Oktatóként újdonság, hogy a helyszínen levőkre és az online résztvevőkre is egyaránt figyelni kell, ahogy korábban a tanteremben, ebben a formában is biztosítani kell, hogy minden tanuló bevonódjon az órákba és senki se érezze kirekesztettnek magát. Hiszen együtt tanulunk, együtt haladunk. Tanulóink visszajelzése is pozitív, és ma már jókat nevetünk a kezdeti technikai kalandokon, amikor nálunk járt a "technika ördöge".

 

Gyertek, próbáljátok ki! Újonnan induló tanfolyamainkról itt olvashattok.

 

 

Kép forrása: Pixabay / Peggy_Marco