Hírmorzsák

2022.10.28 » Nyelvvizsga-kötelezettség enyhítése

2022.10.28 » Nyelvvizsga-kötelezettség enyhítése

A júliusi bejelentést követően kialakult egy várakozás, majd bizonytalankodás, mert a híreket nem követte szabályozás. Azonban most újra előkerült a nyelvvizsga téma, amelynek konkrétumait biztosan megismerhetjük a jövőben.

 

Mit tudni eddig?

 

Eltörlés vagy enyhítés? Fontos kérdés, mert néhol a kötelezettség eltörléséről írnak, néhol csupán enyhítésről, azonban elképzelhető, hogy intézményenként ez is, az is, vagy esetleg mindkettő igaz lehet. Abban többen egyetértenek, hogy egy felsőfokú képesítéshez szükséges idegennyelv-ismeret - sőt, igazából az általános végzettséghez is hasznos lenne -, azonban a jelenlegi nyelvoktatási rendszer, a diploma kiadásának nyelvvizsgához kötöttsége, több diploma "beragadását" eredményezte.

 

Az elmúlt években megkezdődött nyelvvizsga amnesztiák után, most elindult egyfajta átalakítás, amelynek egyelőre csupán a körvonalai érzékelhetők. Megszületett egy nyelvvizsga-kötelezettséget enyhítő törvényjavaslat, amelynek elfogadása a hírek szerint november vége felé várható. A tervek szerint az egyetemek döntési jogkörébe adnák annak meghatározását, mely egyetem, milyen mértékű nyelvismeretet határozna meg az általa biztosított képzéshez.

 

A változtatásokat felmenő rendszerben valósítanák meg, lehetőséget adva az intézményeknek, hogy a már képzésben résztvevőknek tantervi változtatásokat írjanak elő, vagy a 2021. augusztus 31-ét követően vizsgázottak számára lehetővé tegyék a nyelvvizsga nélküli diploma kiadást. Arról kevésbé esett szó eddig, milyen követelmények várhatók a felvételinél, milyen pluszpontokat vagy előnyöket jelent egy-egy nyelvizsga bizonyítvány megléte.

 

Tanulóinkkal egylőre kíváncsian várjuk a fejleményeket. A tanfolyamok, felkészítések tovább folynak, hiszen vannak, akikkel vizsgaközelben, vagy éppen félúton járunk. Egy nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése, ha nem is lesz kötelező, de akár még előny is lehet a jövőben. Egy idegennyelv ismerete pedig bárkinek hasznos lehet, még eszperantóból is.

 

A témában megjelent cikkek az Eduline oldaláról. A listát folyamatosan frissítjük:

FRISSÍTÉS

Érdemes a kimeneti követelmények mellett a felvételi követelményeket is figyelni, mert ezen a területen is érdekes módosításokkal találkozhatunk:

2022.12.07-én szavaztak az újításokról, amelynek értelmében elengedték a diplomák kiadásának központi követelményeit. Ám mindez nem feltétlenül jelenti, hogy a jövőben mentesülnek a tanulók a nyelvtanulás alól. A főiskolák, egyetemek előírhatnak nyelvi mérést vagy nyelvvizsgát is az adott szakon, amely intézményenként vagy akár szakonként is eltérő lehet.

A jövőben érdemes tájékozódni, mely felsőoktatási intézmény milyen nyelvi követelményeket támaszt.

 

Kép forrása és készítője: Ismeretlen