Hírmorzsák

2023.03.30 » Mi lesz veled nyelvtanulás?

2023.03.30 » Mi lesz veled nyelvtanulás?

A tavalyi évben adtunk hírt a nyelvvizsga-követelmények jelentős változásáról. Tanárok és tanulók egyaránt kíváncsian várják, mit hoz az jövőben ez az új helyzet. Hogyan alakul a nyelvtanítás és nyelvtanulás?

 

Sajnos a követelmény változásokkal egyidőben tapasztalható a nyelvtanulók számának folyamatos csökkenése és a vizsgadíjak ugrásszerű emelkedése, amely nem csupán az eszperantó nyelvet érinti, hanem az összes nyelvre hatással van. Nézzünk meg néhány adatot a vizsgázók számának alakulásáról az Oktatási Hivatal nyelvvizsga-statisztikája alapján:

 

angol:   2013-ban 88.521 vizsgázó   ->   2022-ben 66.954 vizsgázó

olasz:   2013-ban 1.287 vizsgázó   ->   2022-ben 650 vizsgázó

eszperantó:   2013-ban   3.613 vizsgázó   ->   2022-ben 244 vizsgázó

 

A kisnyelvek között találni stagnáló vagy emelkedést mutató eredményeket is. A csökkenés tekintetében százalékos arányban kétségtelenül magas az eszperantó visszaesése, azonban az összes nyelvet megnézve, a nyelvtanulás alakulása számos kérdést felvet? Lesz igény a nyelvtanításra, nyelvtanulásra? Szükség lesz nyelvvizsgára a diplomához a jövőben?

 

Az Eduline aktuális cikke erre keresi a választ. Véleményük szerint a nyelvtanulás a kimeneteli oldalról áttevődik a bemeneteli oldalra. Felértékelődik a középiskolai nyelvtanulás és nyelvvizsgázás. A cikk érdekes összegzés és előremutatás a nyelvtudás fontossága kapcsán, továbbá egy kis ízelítő a felvételi pontszámok jövőbeli számításáról. Érdemes elolvasni.

 

Meglátjuk mit hoz a jövő. Mi továbbra is itt vagyunk, hiszen az eszperantó nemcsak a diplomához tanulható, hanem csak úgy, hobbiból, nyelvi fejlesztésként, nehezebb nyelvek alapozójaként is megismerhető, sőt kinyílhat vele a világ, hiszen eszperantó beszélőkkel minden lakott földrészen találkozhatunk.

 

FRISSÍTÉS: Újabb cikkek a témában az Eduline oldaláról

 

 

Kép forrása: Pixabay / geralt