Gondolatpaletta

Tanuljunk, tanítsunk egészségesen 2. rész

Tanuljunk, tanítsunk egészségesen 2. rész

Számtalanszor tapasztalhattuk, hogy egy feszítettebb tanítási vagy tanulási időszakot követően, egy fontos megmérettetés vagy vizsga előtt is lehetünk levertek, fáradékonyabbak, sőt előfordulhat, hogy vizsgát vagy egyéb fontos eseményt kell elhalasztanunk egy betegség kapcsán. Ilyenkor még az évszakok sem számítanak, csupán csak a szervezetünk és annak változásai.

 

Ezekben az időszakokban feszítettebben élünk, kevesebbet alszunk és pihenünk, mellette helytállunk a családi vagy az otthoni teendőkben, fontosabb ünnepi készülődésekben, esetleg egy lakásfelújításban, lakásvásárlásban. Előfordulhat az is, hogy a munkahelyi határidős feladatok sokasodnak egy pályázat vagy havi, év végi zárások miatt, s mindemellett próbálunk folyamatosan tanulni, felkészülni a vizsgákra. Bármerről is közelítünk, az eredmény hasonló lehet, az immunrendszerünk legyengülhet.

De mi is valójában az immunrendszer? Ez a szervezet védekező mechanizmusa, jól felépített rendszere, amely egy esetleges fertőzéssel szemben biztosít védelmet. A szó konkrét jelentése: védekezés, mentesség. A fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját, illetve az idegen anyagokat, s ha idegen anyaggal találkozik, azokat eltávolítsa, megsemmisítse. Az immunitásunk lehet természetes vagy mesterséges úton szerzett.

Ha már van egy ilyen remek rendszerünk, akkor érdemes nekünk is megtámogatni, gondozni, hogy ezeken a feszítettebb időszakokon egészségesen tudjunk átjutni. Egyrészt a téli időszakban is érdemes odafigyelni magunkra, amelyről előző cikkünkben is írtunk, másrészt vizsgaidőszakban különösen szükséges figyelni a következőkre:

  • Legyen rend körülöttünk. Így a fejükben is jobban rendszerezni tudjuk a tanulni valót. Csak azokat az anyagokat használjuk, amikre valóban szükségünk van, a fölösleges papírokat pedig pakoljuk el. A hasznos anyagokat csoportosítsuk.

  • Aludjunk és pihenjünk mindig eleget. A megtanultak az alvás során is rögzülnek, fáradtan pedig csökkenhet a teljesítő képességünk. Akár relaxációs gyakorlatokkal is pihenhetünk néhány percet, amely után új erőre kaphatunk.

  • Mozogjunk. Hajlamosak vagyunk egy pózba ragadva hosszabb ideig tanulni, ám ilyenkor a testünk elfárad, elgémberedik. Mozgassuk meg, járkáljunk fel-alá, akár csak tegyünk egy sétát a szobában vagy abban a helységben, ahol tanulunk. Léteznek 5-10 perces, testünk minden porcikáját átmozgató gyakorlatok.

  • Együnk és igyunk. Sokszor belefeledkezünk a tanulásba és elfelejtjük a legalapvetőbb tevékenységeket is, pedig fontos, mert ez által egész szervezetünk értékes tápanyagokhoz juthat. A csokoládé, kávé és egyéb serkentők helyett érdemes a természetes és az egészséges étkezési szokások megtartása. A víz vagy egy jól megválasztott tea többet segíthet.

  • Szellőztessünk gyakran. Az oxigén csodákra képes, amelytől az agyunk is felfrissül. Akár még illóolajokat is használhatunk a szobában agyunk serkentése érdekében.

Bármennyire is fontos egy határidős munka vagy vizsga, sosem szabad az egészségünket háttérbe szorítani emiatt, hiszen az adott feladatot akkor tudjuk jól elvégezni vagy teljesíteni, ha mi is jól és rendben vagyunk. Vigyázzunk magunkra és egészségünkre!

Forgács Mónika, Budapest, 2019. október 23.

Forrás:
Wikipédia » Immunrendszer szócikk 
Utikalauz anatómiába blog » Agyserkentő tippek vizsgaidőszakra című cikk 
Webbeteg weboldal » Immunrendszer erősítése című cikk 

 

Kép forrása: Immunerősítő.com weboldal